Is Gratis Webwinkel Software echt wel gratis ?

Waarom zou je een paar duizend euro op tafel gooien om een webwinkel te laten bouwen als er open source pakketten (Magento, Os Commerce zijn waarschijnlijk de 2 bekendste) zijn die je gratis kan gebruiken ?

Een veel voorkomende vraag en zeker niet onterecht…

De hoofdreden waarom mensen voor een dergelijke oplossing kiezen is geld. Ze zijn niet zeker of de webwinkel wel degelijk gaat aanslaan bij het publiek en nemen dus liever niet teveel financiële risico’s. Een open source software is gratis, kan meestal zelf worden geïnstalleerd (of iemand doet het voor een habbekrats) en er zijn geen maandelijkse of andere terugkerende kosten.

Nu, je hoort me niet zeggen dat open source oplossingen ‘slecht’ zijn, ze kunnen het evengoed of zelfs beter doen dan vele andere betalende software maar er hangen een paar grote nadelen aan vast waar je zeker rekening mee moet gaan houden als je het zelf wilt gaan doen :

1. Technische Kennis

Als je niks afweet van programmeren, dan zal je met een open source pakket niet verlopen. Out of the box werken die inderdaad wel zoals ze moeten, dus categorieën aanmaken, producten erin plaatsen zal niet echt moeilijk zijn.

Maar andere zaken zoals het bepalen van de layout van je site, checkout process en andere toeters en bellen zal je niet zo makkelijk kunnen personaliseren zonder technische kennis.
Zelfde geldt later voor het aanbrengen van eventuele aanpassingen.

2. The Look

Standaard komen die webwinkels allemaal met dezelfde layout en of enkele variaties . Als je daar zelf tevreden mee bent, geen probleem maar het is niet echt iets waarmee je bezoekers zal mee impressioneren. En een eerste indruk is nog steeds van zeer groot belang !

Er zijn natuurlijk wel plaatsen waar er kant en klare templates worden aangeboden (meestal ook goedkoop) maar als 200 andere personen diezelfde template al hebben gebruikt kan je niet echt over een uniek design spreken.

En je blijft nog steeds vast zitten aan een vooropgemaakte layout.

Wil je dus iets wat bij je huisstijl past en de juiste sfeer uitstraalt, dan zal je in de eerste plaats beroep moeten doen op een designer, die voor jou de look zal maken. Eenmaal de look er is, dan zal er nog een coder/programmeur aan te pas komen die het design kan omzetten naar een functionele site.

3. Support

Waarschijnlijk de grootste reden waarom het kiezen voor open source niet onmiddellijk de beste oplossing is als je zelf je webwinkel wilt maken.
Wat doe je immers als er plotseling een foutmelding op het scherm komt als je even op je site gaat, of als bezoekers plotseling niet meer kunnen bestellen of uitchecken ?

Jij bent diegene die het zal mogen uitzoeken en elke minuut die je daar gaat aan besteden kost je letterlijk geld. Als je site een dag of meerdere offline is, dan kunnen er geen bestellingen worden geplaatst en rinkelt de kassa natuurlijk niet.

Er bestaan inderdaad genoeg forums waar je misschien terecht kan maar je zal er zelden of nooit een ‘straight answer’ krijgen. Iedereen zegt wat hij/zij wilt en het is dan aan jou om uit te zoeken wie gelijk heeft.

Conclussie

Wat op het eerste zicht gratis lijkt, kan zich makkelijk gaan transformeren naar een project van een paar duizend euro waar je eigenlijk totaal geen rekening mee had gehouden en waar een betalende oplossing misschien beter, sneller en makkelijker zou geweest zijn.